Welkom op de website van Vechtdal

Tuinderij Ernie van der Kolk

Ik ben Ernie van der Kolk. Vlakbij Dalfsen ligt het bedrijf waar ik woon en werk. Op mijn bedrijf teel ik diverse soorten fruit, waaronder aardbeien, frambozen, bramen, appels, en peren, en ik heb een aantal hectares met asperges.
Door de jaren heen werd de vraag naar zachtfruit groter gedurende het jaar. Inmiddels is mijn bedrijf zo ingericht, dat ik een groot deel van het jaar aarbeien en frambozen heb voor de verkoop.
Omdat mijn bedrijf op zandgrond ligt, heb ik speciaal rassen die hiervoor geschikt zijn. Ze moeten tegen wat droogte kunnen. Drainwater dat elders van mijn bedrijf afkomstig is, vang ik op en gebruik ik bij de appelbomen.

De planten staan grotendeels overkapt, waardoor ik weinig tot geen gewasbeschermingsmiddelen hoef te gebruiken. Planten die worden aangekocht, zijn ontsmet bij de kweker, waardoor er geen ongedierte aan zit, en er later ook weinig tot geen bestrijding hoeft plaats te vinden.
Ik tracht ernaar zoveel mogelijk de natuur zijn gang te laten gaan. Zo is de aspergekever een plaag die de aspergeteelt bedreigt, maar juist in die periode worden de zwaluwen actief en vreten zij de kevers op.
Fruit dat niet direct geschikt is voor verkoop, vanwege een beschadiging, of wat overgebleven is, gooien we niet weg, maar verwerken we tot jam, saus, sap, wijn of likeur.
Deze producten verkoop ik in de winkel die bij mijn bedrijf hoort. Ik vind het belangrijk om open te staan voor de consument, contact met ze te hebben en te luisteren naar hun wensen en vragen. Daarom doe ik mee met Boert Bewust!

Tuinderij Ernie van der Kolk

Lees hieronder hoe dit bedrijf zich inzet op verschillende thema’s

  • Maatschappij

    Iedereen is welkom om een kijkje te nemen bij tuinderij Van der Kolk. Naast alle winkelbezoekers, ontvang ik ook schoolklassen, ouderen en andere groepen. De tuinderij is een erkend leerbedrijf, dus ontvang  ik ook stagiaires die meer willen leren over het runnen van een tuinderij.

  • Ik spuit beschermingsmiddelen niet preventief. Daarnaast worden bepaalde plagen en ziektes tegengegaan met behulp van natuurlijke vijanden. Deze beestjes worden ingezet om andere beestjes, zoals luizen en trips, op te eten.

  • Ik ga erg zuinig om met zijn water. Overtollig water van de kas en de aardbeien stellingen, wordt opgevangen in een grote tank. Dit water wordt vervolgens opnieuw gebruikt om de fruitbomen op het land van water te voorzien

  • Er worden bloemenranden ingezaaid  en bijenkasten beheerd door een Imker. De organische stof in de grond wordt bewust verhoogd door het gebruik van o.a. champignonsompost. In de hooiberg zitten boerenzwaluwen, waar ik erg blij mee ben. Zij eten namelijk de aspergekever op; een kever die veel schade aan asperges kan aanbrengen.

  • De winkel is gevestigd in een voormalige hooiberg, wat een mooi aanzicht geeft. Daarnaast plant ik altijd narcissen aan de randen van mijn aspergeland. Dat levert een mooi plaatje op!

Landelijke partners

Onze streken worden ondersteunt door onze landelijke partners.

Streek partners

Onze gouden partners